Riet Antonissen

Van jongsaf aan tekende ik graag. Als 14-jarige mocht ik naar de tekenschool in Hoogstraten. Na de opleiding graduaat Plastische Kunsten in Sint-Maria in Antwerpen volgde ik finaliteit modeltekenen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en schilderen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Dendermonde onder leiding van Henri Bettens. Jaren later kon ik ook enkele jaren de schilderlessen volgen aan de Stedelijke Academie van Hoboken o.l.v. Hans Bruyneel.

Tijdens alle jaren van creatief bezig zijn heb ik verschillende technieken uitgeprobeerd en met materialen gewerkt zoals houtskool, conté, bister, aquarel, acryl en olieverf. De laatste jaren teken en schilder ik in verschillende ateliers naar model o.a. bij Ho-Bie in Antwerpen, het teken- en aquarelatelier in Sint-Antonius-Zoersel en bij Kunstkring Sirkel in Mortsel. Ik gaf enkele workshops in het Antwerpse (o.a. portrettekenen en modeltekenen). Van 2006 tot 2014 gaf ik in de Loirestreek in Chézelles, Frankrijk een zomerweek modeltekenen. Het tekenen en schilderen van de menselijke figuur heeft me altijd geboeid : dansers, de sfeer van een tangosalon, portret, het “snel” schetsen naar model.

De dynamiek van de figuur vatten in korte schetsen variërend van 5 tot 15 minuten is enorm boeiend en blijft een uitdaging. Het directe en spontane van het schetsen is tegelijk studie en spel en geldt als aanvulling en ontwerp voor het meer bedachtzame en planmatige schilderen.