Poëzie

No items found

GEDICHTENDAG

Eind januari wordt jaarlijks in Vlaanderen en Nederland de poëzieweek georganiseerd. Deze week start met de gedichtendag op de laatste donderdag van de maand. Sedert verschillende jaren werken het departement poëzie van onze kunstkring en de bibliotheek van Mortsel samen om rond het jaarthema de dichtkunst extra in de kijker te zetten. Naast de inbreng van Sirkeldichters mag het publiek ook gedichten aanbrengen met een gevarieerd programma tot gevolg.

POËZIESALON

Naast beeldende kunst is er ook ruime interesse voor de dichtkunst binnen Sirkel.

Enerzijds heb je de Sirkeldichters zelf die een bijdrage leveren aan  poëzie-evenementen (gedichtendag, finnisages,…). Anderzijds heb je poëzieliefhebbers die willen proeven van het ruime aanbod van poëzie in Vlaanderen, Nederland en ver daarbuiten.

Door deze laatsten werd sinds 2008 een eerste poëziesalon opgericht. Salon één telt 7 leden die zeswekelijks samenkomen om gedichten aan elkaar voor te stellen. Gedichten worden voorgelezen, geproefd. Er wordt kort ingegaan op inhoud of hoe het gedicht de lezer raakt. Een tweede poëziesalon is ook al enkele jaren actief.

IN DE WARMTE VAN UW WOORDEN

Sinds 2015 plant de kunstkring samen met de bibliotheek van Mortsel ontmoetingen met dichters.

Een bekende dichter wordt uitgenodigd om aan de hand van een tiental gedichten, zijn oeuvre toe te lichten. De gedichten worden voorgelezen en het publiek kan volgen via een PowerPoint projectie. Er wordt een dialoog op gang gebracht tussen de aanwezigen en de poëet.

Wat wil de dichter overbrengen? Wat spreekt aan in het werk? Welke emotie roept het op bij het publiek? Welke inspiratie had hij? Gaat het schrijven gemakkelijk of is het een geduldig schaafwerk?

Boeiende ontmoetingen waar zowel dichter en publiek voldaan op terug kijken !

Voorbije gasten: Hanna Kirsten – Peter Theuninyck – Marc Tritsmans – Sylvie Marie -Miriam Van hee – Jo Gisekin