Gerard Deweer

Tekenen en grafiek

Ondanks hij zich op jeugdige leeftijd ontwikkelde als tekentalent , duurde het toch tot 1989 eer Gerard de weg naar de academie vond, waar hij de nodige diploma’s tekenen en grafiek behaalde. De graveerpen, de stift of het potlood . .  het zijn eigenlijk allen verlengstukken van die verbeelding die finaal op een geraffineerde grafische wijze op papier komt te staan.  Hij bewijst deze verlengstukken optimaal te kunnen hanteren. De lijnvorming in het werk van Gerard is quasi zuiver lineair en steeds duidelijk “met het oog te lezen”.

De indrukken die Gerard krijgt als hij in de natuur,aan zee of in de studio schetsen maakt om ze later tot een tekening, ets, lino of andere te transformeren zijn, in feite niets anders dan de essentie waarmee veel impressionisten in de 19e eeuw uiteindelijk hun meesterwerken maakten. In zijn werk is enkel  “de essentie” terug te vinden. Dit is grafiek “pur sang”. Gerard is niet alleen een kunstenaar, maar evenzeer een gedreven kunstliefhebber en een geëngageerd man.

Een kunstenaar is dan ook op de eerste plaats een ambachtsman, en een ambachtsman is eigenlijk evenzeer een kunstenaar. Wel . . . Gerard is beide”.